Ginekologia Article · 7 marca 2019

Endometrioza – co jeść? Część pierwsza – mądre tłuszcze

Dotychczasowe badania na temat przyczyn powstawania endometriozy i jej rozwoju wskazują, że dieta jest bardzo ważna. Pomaga zarówno w powstrzymaniu jej rozwoju i redukcji ognisk, jak również poprawie jakości życia poprzez zmniejszenie dokuczliwych symptomów, zwłaszcza bólu.

Endometrioza - co jeść? Część pierwsza – mądre tłuszcze

Dla 20% par poczęcie dziecka nie dzieje się zgodnie z planem i ciąża nie pojawia się w ciągu 12 miesięcy – to pary dotknięte niepłodnością. Wśród nich kilkadziesiąt procent, a szacunki mówią nawet o połowie, partnerkę dotyka endometrioza. Dotychczasowe badania na temat przyczyn powstawania choroby i jej rozwoju wskazują, że dieta jest bardzo ważna. Pomaga zarówno w powstrzymaniu jej rozwoju i redukcji ognisk endometriozy, jak również poprawie jakości życia poprzez zmniejszenie dokuczliwych symptomów, zwłaszcza bólu.

 

Endometrioza – ból i niepłodność

 

O endometriozie mówimy wtedy, kiedy komórki błony śluzowej, czyli endometrium, niefizjologicznie osadzają się na innych narządach wewnętrznych. Mogą pojawiać się na jajnikach, jajowodach, zewnętrznej części macicy i jej więzadłach, a także na jelitach, pęcherzu moczowym oraz w pochwie i szyjce macicy. Chorobie towarzyszy  ból, na który uskarża się nawet 2/3 kobiet z endometriozą.

 

Więcej o endometriozie: https://www.gyncentrum.pl/endometrioza

 

leczenie endometriozy katowice

 

Tłuszcze trans – „przysmak”, który zwiększa ryzyko wystąpienia endometriozy

 

Najbardziej jednoznaczne wyniki badań na temat diety w endometriozie dotyczą spożywania tłuszczów trans. Warto wiedzieć, że tłuszcze trans to częściowo uwodornione kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je w żywności przetworzonej, chipsach, frytkach, wyrobach piekarniczych, słodkich bułkach, ciastkach i ciastach zawierających margarynę i wreszcie w samej margarynie. Powodują duże spustoszenie w syntezie hormonów i działają prozapalnie. Badania potwierdzają, że zawartość tłuszczów trans w diecie zwiększa ryzyko rozwoju endometriozy o prawie 50%!

 

A zatem należy wyeliminować z diety tłuszcze trans! To podstawowa wskazówka dla wszystkich stosujących dietę propłodnościową oraz dla kobiet cierpiących na endometriozę. W przypadku mężczyzn, ograniczenie  spożycia niezdrowych tłuszczy wspiera proces spermatogenezy u mężczyzn. Badania wykazują, że panowie spożywający najwięcej tłuszczów trans maję o prawie 40% mniej plemników, o 15% niższy poziom testosteronu oraz mniejszą objętość jąder, co również koreluje z obniżoną płodnością.

 

Tłuszcze, które łagodzą objawy endometriozy

 

Z badań wiadomo, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia endometriozy o 20%. Zalecane jest włączenie do diety tłustych ryb morskich (łosoś, śledź), oliwy z oliwek, oleju lnianego i rzepakowego tłoczonego na zimno, awokado, siemienia lnianego, orzechów włoskich, nasion chia oraz oleju z zarodków pszennych.

 

Należy pamiętać, że wszystkie tłuszcze są skoncentrowanym źródłem energii. Dodając je do  potraw wybierajmy te wymienione powyżej, które mają dobroczynny wpływ  na nasze zdrowie i płodność.

 

Witamina E – im więcej, tym  łagodniejszy  przebieg endometriozy

 

Dostarczając organizmowi więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z produktów zawierających kwasy omega-3, należy pamiętać, by zadbać o odpowiednią dawkę witaminy E. Połączenie tych składników pomaga uchronić organizm  przed procesami oksydacyjnymi zachodzącymi w tych kwasach. Tym bardziej, że wykazano w badaniach, iż stężenie witaminy E i glutationu we krwi kobiet z ciężką endometriozą było znacznie niższe niż u kobiet z łagodną endometriozą. Witaminę E znajdziemy w nasionach i orzechach – słonecznik, dynia, migdały, orzechy laskowe, a także w zimnotłoczonych olejach – rzepakowym, z pestek winogron i krokoszowym. Witaminę E dostarczymy organizmowi sięgając także po brukselkę, białą kapustę, zielone oliwki,  morele (także suszone) i czarne porzeczki.

 

dieta endometrioza

 

Dietetyk radzi – przepis na „endo” przekąskę

 

Baton czekoladowy z orzechów i pestek

Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych,
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki daktyli, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie, (część daktyli można zastąpić suszonymi morelami)
1 łyżka kakao bądź karobu,
1 ekstraktu waniliowego,
szczypta soli.

 

Przygotowanie:
Orzechy, kakao i sól wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Dodaj odsączone z wody daktyle, wanilię i nadal miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Przełóż do plastikowego pojemnika, wyrównaj i mocno dociśnij. Możesz dodatkowo posypać kakao, a potem schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzony blok można pokroić w kawałki o pożądanej wielkości i kształcie.

Obserwuj nas
Tematyka
Ginekologia